Itt a kerti partik ideje, kezdődik a grillszezon

Grill

A nyárias meleg nem csak a strandokra csalogat, hanem egy jó kis grillezésre is. Néhány praktikus  tanáccsal szeretnénk kedvet csinálni a szabadtéri sütéshez. Alapkérdés: mit, min, hogyan grillezzünk?

Ha szabadba kirándulunk, s tüzet raknánk, előtte nem árt tisztában lenni a tűzgyújtásra vonatkozó regulával. Grillezhetünk egyszerű tűzrakó megoldással, például földbe lemélyítünk kis mélyedést, ha vannak a közelben kövek, azokkal körberakjuk, s ha hoztunk magunkkal egy egyszerű grill rácsot, s van rávaló is, már biztosak lehetünk, nem maradunk éhen. Vannak kész, a képen is látható grillezők, de ezt saját magunk is elkészíthetjük egyszerű kivitelben. Ha kertbe telepített kéményes, építőelemekből készített grill kemence van, helyzetünk még kényelmesebb. Zárt terekben, ház, lakás erkélyén célszerűen elektromos fűtőszálas, vagy kontaktgrillt használjunk.

Hőt fejleszteni tűzifával, grill szénnel, vagy brikettel tudunk. Az egészség „búvárok” nem ajánlják a füstöt képező tüzelési módokat, mert a füstben egészségre káros, úgynevezett karcinogén - daganatkeltő – anyagok is vannak, bár egy jóízű grill így készül általában. Végül is jobb, ha kemény, száraz tűzifát használunk.

Célszerű, ha a grillrácsra alumíniumból sajtolt, megfelelő alakú tálcát használunk. Ennek előnye a füst valamilyen szintű visszafogása, de nagyobb előnye az, hogy a húsnedvek süléskor a tálca csatornáiban maradnak, s aluról fölpárologva a húst szaftosabbá teszik, nem szárad ki, mintha csak rácson sülne. Ugyanakkor a lecsepegő gyúlékony zsiradékot is felfogja.

A grillező eszközök egy másik csoportja az elektromos fűtőszálas, vagy a kontaktgrill. Ezek használata zárt térben, lakás erkélyen, teraszon ajánlott. Itt is célszerű használni a felülethez illeszkedő alumínium tálcát. A kontaktgrilleken készíthetünk melegszendvicseket is.

Grillezett ételeket készíthetünk tapadásmentes bevonatú, bordázott felületű serpenyőkben is.

Ha bordás csíkosra szeretnénk a húst sütni, a nagymama már nem használt szenes vasalóját jól megtisztítva tegyük a sülő hús felületére, így még jobb ízű, gusztusos sültet kapunk.

Az említett grillező alkalmatosságok a hazai kereskedelemben beszerezhetők.

Mit grillezzünk? Bármilyen húsfélét, zöldségfélét, sajtot, amely erre alkalmas. Leginkább szelet húsokat, szárnyasokat, virslit - célszerű beirdalni, vagy hosszában vastag csíkokra vágni - grill kolbászokat, balkáni recept szerint készített hús rudakat, húspogácsákat - sevapcsicsa, pleskavica, mics. Fontos, hogy a húsokat megfelelő vastagságúra vágjuk, mert a vékony szelet beszárad..

A húsokat célszerű előre száraz, vagy nedves pácban hűtőben 1-2 napig érlelni. Ne sózzuk be előre a húsokat. Lehetőleg ne használjunk bolti fűszersókat, mert tartalma nem egészséges. Készítsünk inkább saját fűszerolajokat zöldfűszer + olíva olaj.  Használjunk zöldfűszereket, sütéskor rászórva a húsra, zöldségre. Remek ízt kapunk, ha a hús már megsült, oldalára sütés közben kevés sört locsolunk.

Finom fűszervaj készíthető hasonlóan meleg vaj + zöldfűszer vagdalékból. Készíthetünk remek ételízesítőket házilag friss zöldégfélékből, mint fűszerzett paradicsomszósz, sült paprikaízesítő, szerb saláta /Ajvar/, mézes mustár + balzsam ecet.

Ha húst, zöldségfélét és újburgonyát grillezünk, már kész is a komplett étel. A sült húst feltálalás előtt pihentessük rövid ideig /4-8 perc /.

Kiváló ételeket készíthetünk agyagban, fóliában, bográcsban, diszkoszban sütve, de ez már egy következő történet lesz.

S a végére egy találós kérdés: milyen étel az ÜSTÖNY?

/P.R.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gróf Széchényi Ferenc leszármazottja a HÍD Televízióban

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!