Káposztás lecsót és bodagot ettünk Annuskánál

Annuska lecsót főz

Éppen jókor érkeztünk Orsós Jánosné családjához, a rozsdamentes fazékban szalonnás, káposztás lecsó készült. A bodag, a cigánykenyér legyúrva, letakarva kelt a tepsiben. A tepertős pogácsát pedig már reggel megsütötte Annuska, akinek segítségével a cigány nemzetiség ételeit mutatjuk be.

Annuska népes, hétfős családjával él itt az Arany János utcában. Huszonhárom unokája és hét dédunokája van. Népes a család, rendszeresen főzni kell. Nem nagy pénzből élnek, takarékoskodni kell, de azért hús mindig kerül az ételbe, mert anélkül nem lehet főzni jóízű ételt – mondja miközben körülnézünk az udvaron. A hátsó udvari ólban  két mázsa feletti anyakoca szuszog, mellette karámokban hízók. Minden évben vágnak, így jut az asztalra házi zsír, pácolt sonka, szalonna. Az udvaron  baromfi futkos, az ólban nyulak. Megművelt, dús a konyhakert, tele mindenféle zöldségekkel, a gyümölcsfákon cseresznye, meggy, ezekből már befőzött az idén.

S, hogy miket szokott főzni Annuska? Krumplit hússal, sült káposztát hússal, töltött káposztát, gánicát, a család nagyon szereti a tésztaféléket. A levesbe való tésztát sem boltban veszi, hanem ő készíti, így finomabb és gazdaságosabb is. Készül még náluk babos káposzta, babos lecsó, most éppen a szalonnás káposztás lecsó sül. Szokott főzni sült káposztát töpörtyűvel, lecsós pörköltet, és csak sima lecsót.

Sokszor eszik zöldfőzeléket a család, ahogy érik a kertben, szedik és Annuska már főzi is. Nem is olyan régen kapros zöldbabfőzeléket készített, de már friss cukorborsó főzelék is készült idén. Nagy sikere van családja körében a „bodagnak” a cigánykenyérnek, ő az élesztős változatát készíti. Szerinte ez jobb, mert a tésztája így lazább.

De térjünk a lényegre, lássuk, hogy is készíti Annuska a szalonnás, káposztás lecsót? Házi füstölt szalonnából, apróra vágott vöröshagymából olyan pörkölt alapfélét készít, majd ráteszi a megmosott, kockára vágott húst. Együtt párolja, s amikor már félig megpuhult, rászel bőven sárga paprikát, de kerül bele egy-két zöld csípős paprika is. Egy közepes fej káposztát szálasra, két-három piros paradicsomot darabokra vág, s ezeket együtt párolja. Közben sózza, kevés őrölt borsot, s ha kell, kevés vizet tesz hozzá, s így fő készre.

Amíg beszélgettünk, az előre legyúrt bodag tésztája a konyharuha alatt szépen megkelt. Középre egy újheggyel beszúr, s mehet be az előmelegített sütőbe a gáztűzhelyen. Jobb lenne a fatüzelésesben sütni, de meleg van így is. Tovább társalgunk, közben megsül a kenyér. Kicsit pihen a finomság, majd Annuska kiteszi egy konyharuhára, s még melegen tör belőle. Aranysárga a teteje, omlós, foszlós a belseje, igazán kívánatos.

Mint mondja, ma már nincsenek kimondottan a cigányságra jellemző ételek, talán csak annyi, hogy csípősebb, paprikásabb az étel, és a lecsó sokféle más ételben is szerepel. Ő maga a sült tésztafélékből sokfélét készít, mint a rétesek, kelt tészták, pogácsák, kalácsok. Ezeket is szereti a család, így sűrűn süti őket.

/P.R./

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gróf Széchényi Ferenc leszármazottja a HÍD Televízióban

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!