Mikor jó a töltött káposzta?

Bármikor. Mindenekelőtt, ha nagy mennyiségben, legalább 30 literes lábosban, jóféle disznóöléses húsokból, ízes kolbászhúsból és házilag eltett hordós savanyú káposztából készül.
Természetesen nélkülözhetetlen a jó ízlelés, és a főzés iránti kedvtelés - meg Szantner Pétertől, aki csapatával közösen készítette el ezt a nem mindennapi látványt is nyújtó étket.
A hozzávalókat 4-8 személyre szólóan adjuk közre, ám valószínűbb, hogy éppen csak négy személyre lesz elég, hiszen olyan finom.
Hozzávalók:
- 1 kg kész kolbászhús, vagy sertés darált hús /lapockából ajánlott/
- 40 dkg rizs /szárazon/
- 2 kg savanyú szálas káposzta
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 egész tojás
- 1 üveg házi eltevésű paradicsomlé /kb.0,75 l/ vagy olasz sűrített paradicsomlé
- 2 kiskanál őrölt csemege pirospaprika /ha darált húsból készül/
- őrölt fekete bors, kevés majoránna, só /ízlés szerint/
- 1 db kis nyers sertéscsülök kicsontozva, darabolva /a csontját is tegyük bele/
- 40 dkg szeletelt füstölt sertéshús /oldalas, vagy tarja/
Elkészítés:
A lábost kikenjük kevés sertészsírral, ráteszünk egy réteg – előtte kiöblitjük, ha túl savanyúnak találtuk – szálas káposztát, erre teszünk 2 – 3 szelet füstölt húst, és a csülök felét, majd ismét egy réteg szálas káposztát. Rátesszük a húsok másik részét, majd ismét szálas káposztával fedjük.
Kevés vizet öntünk rá, majd fedő alatt forrástól számítva - kb. 40 percet – előfőzzük.
A kész kolbászhúsból kis gombócokat, praktikusan hengeres töltelékeket formázunk. Ha darált húsból készítjük, a húst a rizzsel, fűszerekkel, tojásokkal jól átkeverjük, s töltelékeket készítünk.
A felső káposzta rétegre elhelyezzük – lehetőleg egymás mellé – a kézzel formázott hústöltelékeket.
Egyenletesen ráöntjük a paradicsomlét, és fedő alatt keverés nélkül készre főzzük. Vigyázzunk, annyi folyadék legyen rajt, hogy ne süljön le az alsó rétege!
S, hogy érdemes-e ezek alapján elkészíteni otthon is a töltött káposztát? Minden bizonnyal hiszen az ebből a receptből készült étel 1. helyezést ért el és díszserleggel jutalmazták a 2014.évi Darányi Böllérfesztiválon.
Jó étvágyat hozzá! És ne feledjék, hamarosan indul játékunk. Ehhez viszont figyelni kell facebook oldalunkat is!
/P.R./
Műsorajánló
Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!
Képújság
Legfrissebb hirdetéseink!