SOMOGYI APRÓPECSENYE:

Somogyi aprópecsenye

A téli hideg időben laktató, energia bomba egy kellemesen fűszerezett, nem bonyolult húsétel

HOZZÁVALÓK:

-5 dkg füstölt szalonna, vagy bacon

-75 dkg sertés lapocka/sovány/

-15 dkg csiperkegomba

-1 db nagy fej vöröshagyma

-5 gerezd fokhagyma

-2 db érett paradicsom, vagy 2 kiskanál paradicsom püré

-1 db zöld, és 1 db piros csöves paprika

-kevés sertés zsír

-1 kiskanál édes mustár

-örölt bors ízlés szerint

-rozmaring, kakukkfű, ízlés szerint

-Delikát 8 ételízesítő

-0,5 l sör

ELKÉSZÍTÉS.

A húst megmossuk, leszárítjuk és 2 cm oldalméretű kockákra vágjuk. A szalonnát csíkokra, majd kisebb kockákra daraboljuk. A vöröshagymát félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A paprikákat kicsumázzuk, és vékonyan felkarikázzuk, vagy ha rövid csíkokra vágjuk. A gombákat megmossuk, lecsepegtetjük és kis cikkekre, vagy ha kicsik a gombák, akkor csak negyedekre vágjuk. A piros paradicsomot félbe, majd közepes vastagságú szeletekre vágjuk, s félretesszük.

Kevés zsiradékon kimelegítjük a szalonna kockákat, rádobjuk a felszeletelt vöröshagymát és együtt dinszteljük, míg a hagyma üveges lesz. Ekkor rátesszük a sertéshúst, és fehéredésig együtt pároljuk, rövid lén, vigyázva, hogy ne kapjon oda. Ekkor rátesszük a vékonyra szeletelt fokhagymát és együtt pirítjuk, fedő alatt. Ha a hús levét kiengedte, akkor ebben párolódjon, ha kevés a lé, kevés húslét, vagy vizet öntünk alá, de mindig keveset, és sűrűn megkeverjük. Lényeg, a rövid lében párolás. Ha a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a mustrát, a felszeletelt paprikákat, paradicsomot, a fűszereket és most már fedő nélkül szinte pirítjuk, kíméletesen.10 perc után ráöntjük a sört, és együtt pirítjuk, készre, amíg a hús megpuhult, de nem esik szét. Lehetőleg rövid lére pirítsuk.

Köretnek nagyobb kockákra darabolt, zsírban sült burgonyát adhatunk hozzá, melyet megszórunk sütés után sült krumpli fűszer sóval. Most már a spájzból elővehetjük a nyáron eltett savanyúságokat

S milyen bor illik hozzá? Szerencsére a barcsi boros gazdáknak remek, arany és ezüst érmes borai vannak, azokból ajánljuk válogatni, már amelyikhez hozzá tudunk jutni.

/P.R./

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gróf Széchényi Ferenc leszármazottja a HÍD Televízióban

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!