Egynapos sebészet évforduló

2024. március 13-án, 11 éves lett a barcsi egynapos sebészet. Ez idő alatt 6.500 műtétet végeztek el. Részletekkel az igazgató dr. Kisimre László szolgált.
 

A főorvos a HÍD Televízió vendégeként számolt be arról, hogy a barcsi egészségügyi ellátás legnagyobb előrelépése volt a műtő kialakítása és a szolgáltatás indítása. Sokan nem hittek benne, de az idő igazolta létjogosultságát. Kímélőbb megoldás a betegnek a kórházba utazással és befekvéssel szemben és pont ezek miatt rentábilisabb is az egészségügyi finanszírozás tekintetében.
Mint megtudtuk, a műtétek többsége szemészeti beavatkozás volt. Az összbeavatkozás felében pl. szürkehályog eltávolítást és cserét végeztek. Ezt követi a gyakorisági listán a nőgyógyászati beavatkozások sora, majd az ortopédia, sebészet és urológia következik, valamint kisebb számban fül-orr-gégészeti műtétek. A két szemészszakorvos más intézményből jár Barcsra, de a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel kötött szerződés alapján operálnak, és nem magánúton. A műtőben megforduló többi szakorvos, a helyi ellátásban vesz részt.
dr. Kisimre László hozzátette, a volumenkorlátot 100%-ban kihasználják, ez heti 2 műtéti napot jelent. Így, amennyiben kapnának nagyobb lehetőséget, vagyis növelnék a barcsi volumenkorlátot, és a finanszírozást, akkor több beavatkozás is történhetne, amire igény lenne. Jelenleg, egy hónapos a várólista Barcson, ami a megyében és országos szinten is kiváló, hisz fél éves vagy éves várakozásokkal lehet számolni másutt. A szemészet a legkritikusabb, de a nőgyógyászati betegek egy részét is tovább kell küldeni. Itt szerepet játszik az eszközpark is. Bővítésre nagy szükség lenne, különösen laparoszkópra, mert akkor a kórházakat is lehetne tehermentesíteni. A volumenkorlát növelése, vagy eltörlése az önkormányzati intézményeknél ugyan olyan szükséges lenne, mint a kórházak esetében.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – "Benn a bárány, kinn a farkas"

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!