Emelkedő vízszintek

Másfél métert emelkedett a Dráva szintje az elmúlt napokban, de a szakemberek ugrásszerű nagy emelkedést jósolnak.

Szeptember 9-én még -119 cm-t mutatott a barcsi vízmérce, szerdán, szeptember 12-én, +44-cm-t. Mára ugyan visszaesett 10 cm alá, de az előrejelzések és várakozások szerint akár 390 cm is lehet egy héten belül. Napokon belül több folyón harmadfokú árvízvédelmi készültség léphet életbe.
Mediterrán ciklon alakítja időjárásunk. A Dunántúl nagy részére erős, viharos északi-északnyugati szél és időszakos eső kíséretében szeptember 12-én érkezett meg a lehűlés, különösen nyugaton, északnyugaton többfelé már 15 foknál is hidegebbet mérhetek. Ezzel szemben az ország keleti-délkeleti felén még napos, késő nyárias idő uralkodott, a hőmérséklet többfelé meghaladta a 25 fokot, délen a 30 fokot közelítette. Mára mást mutat a hőtérkép. A Dunától nyugatra 10 fok alatti, az Alföld nagy részén 10-20 közötti, míg az észak- keleti csücsökben 25 fok feletti értékeket mérnek. Most már 20-25 fok a különbség. Az eső pedig szinte mindenhol esik. A nyugatról érkező csapadék pedig a folyóinkon is árhullámot okoz.
Megállás nélkül esik az eső a Rába vízgyűjtőjében, minden eddiginél komolyabb árhullám fog levonulni a folyón. Az Országos Vízjelző Szolgálat a folyó tetőzését Szentgotthárdnál vasárnap este várja, az előrejelzések szerint 5 méter körüli vízállás várható, amely meghaladhatja valaha mért legmagasabb, 491 centiméteres vízszintet. Körmendnél is megközelítheti a folyó vízszintje az eddigi legmagasabb vízállást.
A Dunán akár harmadfokú készültség is jöhet. A Drávánál még nincs ok aggodalomra.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz - Horváth Gábor

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!