Felújításra szorul a Barcsi Református Templom

A Barcsi Református Templom azon kevesek közé tartozik, amely messziről hirdeti az ökumenét: tornyán a szokásos „református csillag” látható, ám a tetőn levő szimbólumok egyike az Egyházak Világtanácsának szimbóluma és a másik a Péter-kereszt, mert e templomban minden Krisztusban hívő otthonra lelhet.

Az egykor itt élő reformátusoknak több mint ötvenéves vágya volt a templomépítés, hiszen már 1939-ben telket vásároltak erre a célra. Az I. Világháború és az utána következő időszak azonban elsöpörte a telket és vele együtt a templomépítés terveit is.

1976. májusáig a település központjában volt a református imaház és lelkészlak, ám a városrendezés után 1976.-ban a Bajcsy-Zsilinszky út 110. szám alatti házat vásárolták meg lelkészlaknak, és az udvaron felépült az imaház.

1989-ben fiatal lelkészházaspár érkezett Csokonyavisontára, ők vállalták a barcsi gyülekezet szolgálatát is. A szomszédos nagybajomi gyülekezet ez időben épített templomot, amelynek szentelésén a barcsi reformátusok is részt vettek. A szépen felépült templom látványának hatására újra felmerült a barcsi református templom felépítésének gondolata.

Megindult a gyűjtés, és 1991. február 20-án megalakult a Barcsi Templomépítő Alapítvány, 160.000 Ft alaptőkével. 1991. március 14-én a polgármesteri hivatal jóváhagyta az építési tervet. A lelkes egyháztagok már ősszel meszet oltottak és kavicsot hordtak, az alapkőletételre 1991. június 15.-én került sor. Az akkori presbitérium minden házba bekopogott, s felkérésükre felekezeti hovatartozás nélkül egyesek lehetőségeik szerint, mások bőségesen adakoztak. Ezért lett ez a templom három szimbólummal ellátva. Mindenki azzal járult hozzá a szent feladathoz, amivel és ahogyan tudott.  Egy megsárgult korabeli újságcikk, mely a templomépítés folyamata alatt látott napvilágot így fogalmaz: 

„Reménykedünk és bízunk Istenben. Bízunk abban, hogy ez a templom az összefogás, egyetértés és a megújulás temploma lesz.(...) Bízunk abban, hogy ez a templom a fiatalok temploma is lesz, ahol meghallják Isten szavát, és megtanulják újra, miszerint a legnagyobb érték a hit, a remény és a szeretet.”

1994. október 29-én szentelték fel a templomot, Isten dicsőségére. 

A Barcsra érkezőt azóta is hívogatja ez a „modern csoda” és a magasba emelkedő torony, valamint a három szimbólum most is Jézus Krisztushoz hívogat. 

Ám a templom nagyon sürgős javítási munkálatokat kell elvégezni: a beázó torony okozta károkat, ki kell cserélni a nyugati ablakok némelyikét, amelyek tönkre mentek, a málló vakolatot és a beázás egyéb kárait sürgősen orvosolni kell – hívja fel a figyelmet Katócz Sára, lelkészasszony. Aki bízik benne, hogy sokan lesznek partnerek ebben a nagy horderejű nemes feladatban. A gyülekezet nagyon hálás az adományokért és minden segítségért. A templom felújítás miatt életre hívott első jótékonysági rendezvény nagy siker volt, azonban a cél eléréséhez további segítségre van szükség. Az eseményen közreműködött a Bárdos Lajos Vegyeskar és a Balatonföldvári Sonoro Vegyeskar. A nagy meleg ellenére szép számmal vettek rész a jótékonysági eseményen, amiért a szervezők nagyon hálásak. 

A lelkészasszonytól megtudtuk, hogy nemsokára újabb adomány gyűjtő rendezvénnyel készülnek, amiről hamarosan tájékoztatás adunk. 

Addig is, aki támogatná a Barcsi Református Gyülekezetet sürgős felújítási munkálatait:

Barcsi Református Egyházközség
7570 Barcs, Bartók Béla utca 1.
Adószám:19948971-1-14
Számlaszám: 10403222-50526776-69511006
IBAN: HU66 1040 3222 5052 6776 6951 1006 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Jubileumi Koncert - 50 éves a Barcsi Városi Fúvószenekar

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!