Fontos a pontosság!

Ha valaki egyéni vállalkozást indít, meg kell határoznia tevékenységi körét és ki kell alakítania számlázási gyakorlatát. Különösen igaz ez a katás adózókra.

Katás egyéni vállalkozó bevétele nem származhat kifizetőtől, sem ingatlan-bérbeadásból. Ha ez mégis megtörténik, a bevétel megszerzését megelőző nappal a kataalanyiság megszűnik – tájékoztatta szerkesztőségünket Püspök-Poszovácz Gabriella, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal somogy megyei sajtóreferense.
Az adózók gyakran összekeverik a turisztikai célú magánszálláshely-szolgáltatást és az ingatlan-bérbeadást, és a tevékenységi kör meghatározásánál tévesen választják ki az ezekre vonatkozó ÖVTJ-kódot. Amellett, hogy a két különböző tevékenységre eltérő adózási szabályok vonatkoznak, a katás adózó nem is végezhet ingatlan-bérbeadási tevékenységet.
Ha mégis bérbe szeretné adni ingatlanát, azt nem egyéni vállalkozóként, hanem adószámos magánszemélyként teheti meg (ezt a 101E adatlapon kell bejelenteni). Ekkor a bérbeadással megszerzett, önálló tevékenységből származó jövedelemével a személyijövedelemadó-bevallásban kell elszámolnia.
Katás adózó termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás ellenértékeként nem szerezhet bevételt kifizetőtől. A kéziszámla adatainak Online Számla rendszerbe rögzítésekor, illetve az Online Számlázó használatakor a vevő típusának meghatározása kulcsfontosságú. Nem áfaalany (magánszemély) vevő esetében a „Nem áfaalany (belföldi vagy külföldi) természetes személy” vevői státuszt kell kiválasztani. 
Gyakori probléma magánszemély vevő esetében, hogy tévesen „Belföldi áfaalany” státusszal és adóazonosító jellel történik a számla kiállítása, vagy az adatok online rögzítése. Ilyenkor a számlát javítani kell.
Ha az Online Számla rendszerbe olyan adatszolgáltatás érkezik – az Online Számlázóból vagy más számlázó programból, illetve az adatoknak a felületen történő rögzítésével – amelyben a vevő típusaként „Belföldi áfaalany” szerepel, kifizetőtől származó bevétel feltételezhető. Ebben az esetben megszűnik a kedvező adózási mód.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Jubileumi Koncert - 50 éves a Barcsi Városi Fúvószenekar

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!