A magasabb vízállás kedvez a parti költőhelyeknek

Megváltoztak a vízviszonyok az elmúlt években. Régebben augusztus végére száradtak ki a folyások, de a Komlósdi-Rinya vagy a Györgyös-patak pl. egész éves folyás volt. Mára azonban egyre korábbi időpontban jelentkezik a kiszáradás. Augusztus vége helyett elején, majd július végén, közepén. Az előző évben már június meghozta a kiszáradást, mondta Horváth Zoltán, a DDNP osztályvezetője. A Dráva azonban tartja magát.

A Terasz vendégeként, a vizes költőhelyek kapcsán beszélt a Drávai Tájegység vezetője arról, hogy gyakorlatilag vannak területek, melyeket ezek a folyások tápláltak, azok is négy hónapra kiszáradnak, és a vízimadarak ugyan elkezdik a költést tavasszal, de szárazra kerülnek a fészkek, és a ragadozók áldozatává válnak a fiókák.
Belső-Somogyban régebben a havas napok száma 35 nap volt, akkor még a hóolvadás igazi vízpótléknak, vízbázis növelőnek számított. Ma már tél nincs, hóolvadék nincs, ehelyett tavaszi villámárvizek vannak. Nem a talajba szépen becsorgó hóolvadás történik, hanem hirtelen sok víz ül a felszínen, amit a nap elszív. Így a sekély vízben jól megbúvó csibék szárazra kerülnek, a ragadózóknak könnyű prédaként. Épp ezért a vizes élőhelyek védelme mindig nagy szerepet kap a nemzeti parkok feladatai sorában, és a pályázati forrásokat is igyekszenek megragadni. Részletek a Terasz műsorok sorában.
https://www.youtube.com/watch?v=q92XhfXtMbw&embeds_referring_euri=http%3...

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Jubileumi Koncert - 50 éves a Barcsi Városi Fúvószenekar

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!