Mindent az egyszerűsített foglalkoztatásról

Ha idényjellegű munkához, például turisztikai szezonban vagy betakarítási időszakban nagyobb létszámra van szükség, az egyszerűsített foglalkoztatás kiváló lehetőség a munkáltatónak és a munkavállalónak is.

Az egyszerűsített foglalkoztatáson belül kétféle munkavégzést különböztetünk meg, mezőgazdasági, vagy turisztikai idénymunkát és alkalmi munkát.

Mezőgazdasági, illetve turisztikai idénymunkánál a munkavállaló foglalkoztatása az adott évben nem haladhatja meg a 120 napot. Alkalmi munkánál az egymást követő 5 napot, egy hónapban a 15 napot, az adott éven a 90 napot – tájékoztatta szerkesztőségünket Püspök-Poszovácz Gabriella, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága sajtóreferense. 

A munkáltató kötelezettsége a munkavállaló bejelentése, ezt még munkavégzés előtt meg kell tennie. Személyesen vagy papíron nem lehet bejelenteni, de a munkáltató számos egyéb lehetőség közül választhat. Munkavállalóját bejelentheti:

  • a 185-ös telefonszámon,
  • mobilalkalmazásban,
  • az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA), vagy
  • az Általános Nyomtatványkitöltő Program (ANYK) - T1042E adatlapján.

Érdemes az ONYA-t használni, hiszen webes alapú, akár okostelefonról is használható. Az alkalmazott bejelentése néhány kattintással teljesíthető, sőt, a felhasználó az érvényes bejelentéseket is lekérdezheti. Az ONYA azt is ellenőrzi, hogy a foglalkoztatott neve és az adóazonosító jel összetartozik-e, így csak hibátlan adatlap nyújtható be. Bejelentéskor meg kell adni a munkavállaló nevét, adóazonosító jelét, tajszámát, a munkavégzés jellegét (alkalmi foglalkoztatás, vagy mezőgazdasági, turisztikai idénymunka), a munkaviszony napjainak számát, a nyilatkozatot más tagállamban fennálló biztosítási jogviszonyról, és a munkáltató adószámát.

A bejelentést két órán belül, vagy másnapi munkavégzésnél reggel 9 óráig lehet módosítani vagy törölni. Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályairól a 46. Egyszerűsített foglalkoztatás információs füzet ad bővebb tájékoztatást.

Fotó: illusztráció

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – "Benn a bárány, kinn a farkas"

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!