Ökoiskola címet szereztek a darányi tanulók is

Az elmúlt évek környezettel, környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységei és jelen vállalásai alapján Ökoiskola címet nyert a Drávamenti Körzeti Általános Iskola Darányi Tagiskolája. A tanúsítványt 2024. június 7-én adta át Dr. Balatoni Katalin, köznevelési helyettes államtitkár.
 

A tagiskola igazgatója, Mózesné Cselőtei Erika szerkesztőségünknek elmondta, a tavasszal adták be pályázatukat, melyben részletezték az eddigi teljesítéseket, no és a jövőre vonatkozó vállalásokat is.
Az eddigi eredmények között szerepel a két éve indult kertészszakkör, évente eggyel szaporodó magas ágyásos megoldással, a földnapi rendezvény pl. közös virágültetéssel, az Egészségnap, ételkóstolóval és életmódmintákkal, a Fenntarthatósági Témahét, órai és szabadidős tevékenységekkel, a TeSzedd! Mozgalom során az iskola környékének, valamint a település Borókás fele eső egy-egy területének megtisztítása. Szerepel a pályázatban többek között az Ének az erdőben országos programban való részvétel is, amikor a Madarak fák napján megadott időben énekelni kell egy erdőben az ország több diákjával egyetemben. Ott van az őshonos fák és bokrok alkotta Hűsítő liget, amit szintén az iskola diákjai hoztak létre, benne madárodúkkal és etetőkkel. Mózesné Cselőtei Erika a vállalásokról beszélve említette, hogy pl. a következő tanévben készítenek komposztálót és megkezdik az értékes szerves anyagokat tartalmazó fű kaszálék gyűjtését, komposztálását, a konyhai zöldségfeldolgozás során keletkezett hulladékokkal vegyesen. A komposztálót a kézművesszakkör tagjai alakítják ki és készítik el, akárcsak tették ezt a madáretetők és odúk esetén. Egyeztettek a településvezetéssel is, jövőre már részt vesznek a faludíszítésben is, vagyis közös lesz a virágosítás és az ágyások gondozása is.

Mint megtudtuk, a darányi tagiskola most első ízben pályázott az Ökoiskola címre, melyet három évre nyert el első körben. Ha még háromszor sikerül elnyerni, akkor már akár örökös címbirtokosok is lehetnek.
A Cím viselésével Magyarország és a Kárpát-medence természeti örökségének védelme, a fenntarthatóságra nevelés egész intézményes megközelítése melletti elköteleződésüket nyilvánítják ki. Az Ökoiskola cím annak a pedagógiai és intézményvezetési folyamatnak az elismerése, amelynek eredményeképpen a tanulók számára természetessé válik az egészség- és környezettudatos életmód, az igazságos társadalmi berendezkedés iránti igény, a globális és lokális kihívások iránti nyitottság, és aktívan tudnak tenni a felismert problémák megoldásáért. Az iskolában megszerzett tudást és értékrendet a tanulók családjuk vagy tágabb környezetük felé is közvetíthetik.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – "Benn a bárány, kinn a farkas"

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!