Sok szavazólap vár ránk holnap

A legtöbb magyarországi választó négy, vagy annál több szavazólapot kap majd vasárnap. Így nem lesz rövid egyetlen voksolás sem.

A tízezer lakos alatti falvakban és városokban, és azokban a tízezer lakos fölötti városokban, amelyek nem megyei jogú városok akár hét szavazólapot is kaphat a választópolgár. Ezeken a településeken élők alapesetben összesen négy lapot kapnak majd a szavazókörben a kezükbe. Egy polgármesterit, amin a település vezetőjéről dönthetnek, egy egyéni képviselőit, amin a település helyi képviselőit választhatják meg, akik a testületbe ülnek be. Itt két kategóriát is megkülönböztetünk: az egyik a tízezer fő alatti települések, itt lakosságszámtól függően 2–8 embert kell majd beikszelni, kevesebb jelöltre lehet szavazni, többre nem. A tízezer feletti városokat viszont körzetekre osztják, itt egy embert kell választani. Ixelhetnek egy európai parlamenti szavazólapon is, amin a 11 listaállító párt közül választhatnak egyet, illetve egy vármegyei listás szavazólapot is kapnak, ahol a vármegye saját közgyűlésének tagjairól lehet dönteni, hasonlóan az EP-választáshoz, itt is a pártok által állított listák közül lehet választani egyet.
Ha valaki nemzetiségi szavazó is, ebben az esetben a települési, a területi és az országos nemzetiségi önkormányzatokról is dönthet.
Sokkal könnyebb azoknak a dolguk, akik külképviseleten, levélben vagy olyan átjelentkezéssel szavaznak, ami csak az EP-választásra terjed ki. Itt egyetlen szavazólapot kap majd mindenki: ezen az EP-választás 11 pártlistája közül lehet választani egyet.

A Nemzeti Választási Iroda a választók, de a szavazatszámlálók dolgát is megpróbálta megkönnyíteni azzal, hogy a szavazólapok különböző színű keretet kaptak. Az urnák kibontása után így sokkal könnyebb lesz szétválogatni a szavazólapokat, ami gyorsítja majd a folyamatot.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – "Benn a bárány, kinn a farkas"

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!