Új fészket kapott a Rózsa utcai gólyapár Barcson

Tegnap rövid időre megszakadt az áramszolgáltatás a Rózsa utcában, ahol a hetekkel ezelőtt leesett a gólyafészek helyére szereltek fel az E.On munkatársai újat, az oszlopra helyezett magasítóra. Somogy megyében a 2024. március 21-én felszerelt barcsi, Rózsa utcai fészek mellett további fészektartókat helyeztek fel többek között Kutas, Csököly, Somogysámson, Somogyzsitfa, Kéthely, Balatonfenyves, Kaposfüred településeken.
 

Február végén, és március elején megérkeztek már az első gólyák Barcsra, azóta nyomon követjük mozgásukat, és beszámolunk a hazaérkezésükről. Ma már három pár folyamatos jelenlétéről tudunk, a nagy ABC kéményén, a Munkácsy utcában és a Rózsa utcában. Ez utóbbi megsemmisülése kapcsán felvettük az E.On. Zrt-vel is a kapcsolatot, akik tájékoztattak bennünket, hogy az új költőhely felszerelése március 21-én lesz. Ez megtörtént. Ehhez kapcsolódóan pedig részletes tájékoztatót is kértünk a hasonló tevékenységekről.
A gólyák augusztusi vonulását követő őszi és téli hónapokban lehet a madarak zavartatása nélkül beavatkozni a hátrahagyott fészkek környékén, ezért erre az időszakra esik a legtöbb madárbarát hálózati átalakítás, olvasható az áramszolgáltató közleményében. Mint írják, azt, hogy pontosan hol kell a madarak érdekében beavatkozni, azt a nemzeti parkok, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakembereivel közösen határozzák meg.

„A gólyák biztonságos költését az áramhálózati oszlopainkra telepített masszív, erős, fém fészektartókkal segítjük. A fészektartó magasra emeli a gólyafészket a hálózattól, ezzel biztonságos fészkelést nyújtva a madaraknak és megelőzve a lehulló ágak által előidézett áramszüneteket. Az idei szezonban több mint 100 ponton helyeztünk ki új fészektartókat, a legtöbbet Baranya, Tolna és Somogy megyében.  A viharban megsérült vagy leomlott fészkeket kollégáink lebontják, és megerősítve építik újjá. Az általunk biztosított fészektartókra a nemzeti parkok természetőrei hajlékony vesszőből font fészekalapot erősítenek, hogy vonzó legyen a fészek a madarak számára. A fészekfonat pereme amellett, hogy a tojást és a fiókát védi, nem engedi, hogy a zuzmóból, mohából belehordott bélést a szél elfújja. A gólyák előszeretettel építik akár egy méternél is magasabbra fészkeiket, melyek súlya elérheti a több mázsát. Ez veszélyt jelent a madarakra és az áramhálózatra egyaránt. A természetvédelmi szakemberek ilyenkor az E.ON segítségével fészek-kikönnyítést végeznek, hogy a madarak biztonságosabban fészkelhessenek, és az áramellátást se veszélyeztessék. Ilyen fészekkarbantartási munkát a megyében Jákó, Ötvöskónyi, Bolhás településeken végeztünk ebben a szezonban. Az új fészektartókkal együtt idén már 3000-nél is több fészkelőhely várja a gólyapárokat az E.ON dunántúli és pest megyei áramhálózati oszlopain.

A gólyák és más ragadozómadarak - vércsék, héják, baglyok - védelmében az idei őszi-téli szezonban is folytattuk azokat a hálózatfejlesztéseket, melyek a fészkek, illetve a vadász- vagy táplálkozóhelyek környezetében lévő hálózati elemek madárbaráttá tételét szolgálják. A burkolt szigetelések, hosszú feszítőszigetelők, madárkiülők és szárnyterelők alkalmazásával az oszlopokat biztonságos kiülőpontként használhatják prédájukra lesve a ragadozómadarak. Az utóbbi hónapokban száznál több helyen végeztünk ilyen jellegű madárbarát hálózati beavatkozást.”

Megtudtuk, hogy madárbarát hálózati munkák egész évben folyamatosak. Kiemelten kezelik a lakossági bejelentéseket, és főleg a nemzeti parkok, madárvédelmi szakemberek irányadó javaslatait, és támogatást nyújtanak minden olyan esetben, amikor azonnali beavatkozásra van szükség: például, ha a viharban megrongálódott egy gólyafészek vagy egy gólyamentéssel kapcsolatban. Az idei gólyagyűrűzésben való segítségnyújtást a madárvédelmi szakemberekkel egyeztetve júniusra ütemezték be, több mint 250 idei fióka gyűrűzésében segítenek majd. A 2023-24-es szezonban a madárvédelmet szolgáló fejlesztéseik többszáz millió forintos költséggel járnak, melyet egészében az E.ON finanszíroz.
Fotó: Toldy Levente

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – "Benn a bárány, kinn a farkas"

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!