Új szerepet kapott egy valamikori szökőkút

A funkcióját vesztett tárgyak új köntösben való felélesztése eleink természetes, napi rutinja volt. A mai kor embere tanulja még az újra hasznosítást, és sok esetben csak a környezettudatos körforgásra gondol, pedig a közvetlen környezet csinosítása, átalakítása is idesorolható. A Dráva Völgye diákjai tanújelét adták ennek.

Az ember által készített nem természetes tárgyak nyersanyaggá alakítása, majd újra hasznosítása korunk nagy feladata, de a természetes anyagok felhasználásának más módja, vagy egy-egy tárgy új feladattal felruházása is előrelépés. A KSZC Dráva Völgye Technikum és Gimnázium az iskola előtti téren álló régi, használhatatlanná vált szökőkutat keltette új életre. Az intézmény beszámolója szerint az iskola szép környezete mindenki számára fontos, ezért gondolták, hogy segítenek a városnak. Karitatív célú megkeresésüket a Barcsi Polgármesteri Hivatalban üdvözölték, és megköszönték, és kezdődhetett a munka.
Madarász Zsuzsanna igazgatónő megkeresésünkre elmondta, hogy miután az egykori szökőkút, már szökőkútként nem működött, újra gondolták a köztéri alkotást. A bemohásodott kő megtisztításával kezdtek, ami mosással, kis csiszolással újra visszanyerte pompáját. Ez után következett a medence kitakarítása, a vízelvezetés megoldása, majd földdel töltése, és beültetése. Végezetül a régi kavicságyat zúzottkővel frissítették fel. Mindezzel tettek a környezet szépüléséért és megmentettek egy alkotást az enyészettől.
Rózsás Márton helytörténésztől tudjuk, hogy a készítő Kovács Ferenc (1926-1990) volt, és a "Csavart forma" című alkotás a 80-as években szinte a város szimbólumává vált, mivel az egyik első városi prospektus címlapján szerepelt. Sajnos a szökőkút rövid ideig bírta a barcsi vasas vizet, így hamar funkcióját vesztette. Az újrahasznosítás azonban új életre keltette.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – "Benn a bárány, kinn a farkas"

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!