Újraéledő sakkélet Szulokban

Régi hagyományokhoz visszanyúlva, újra indult sakkoktatás Szulokban, sőt már az első versenyüket is megtartották. Gyerekek és felnőttek egyaránt táblához ültek.
 

A közösségi portálon is elérhető információ, hogy 2024. március 9-én, sakkversenyt rendeztek Szulokban, mégpedig azoknak a diákoknak, akik dr. Knoll Susanne kezdeményezésére tanulni kezdték a játékot ez év elején, és heti rendszerességgel vesznek részt vele foglalkozásokon.
Szerkesztőségünk megkereste dr. Knoll Susanne-t, hogy az esemény hátteréről többet tudjunk meg. A Szulokban élő, szuloki származású diplomás agrármérnök elmesélte, hogy személyes indíttatás szerepel a háttérben. Amikor ő gyerek volt, nem volt a felnőtteknek idejük, türelmük arra, hogy őt megtanítsák sakkozni, viszont mindenki játszott körülötte, és ő mindig háttérben maradt. Édesapja és a fiúk rendszeresen nyertek vele szemben, ezért autodidakta módon fejlesztette tudását. Egyre többet olvasott a sakkról, stratégiákat tanult, így Kaposváron az agrármérnök szakon, már egész jó játékosnak számított. Ám nemcsak itt, a mezőgazdasági egyetemen találkozott sakkozó fiatalokkal, hanem amikor Erasmus ösztöndíjjal fél-fél évet töltött Hollandiában és Spanyolországban, ott is, majd Kínában és Brazíliában is. Ám mindenhol azt tapasztalta, hogy a kezdőkkel senki nem akart játszani, és foglalkozni sem. Ezért döntött úgy, hogy ő gyermekeit tanítani fogja, ám ő is szívesebben ül le sakkozni a férjével, mint a gyerekekkel. Innét aztán egy újabb ötlet fogalmazódott meg benne, több gyermeket is be kellene vonni a képzésbe, és akkor egymással játszhatnának. Elindult elsőként a háttérkutatás a szülők között, hogy partnerek lennének-e, van-e igény a foglalkozásokra, és kiderült, hogy igen, mert hasonló cipőben járnak ők is gyermekeikkel. A következő lépés az Arany János Általános Iskola megkeresése volt, hogy kapjanak a szuloki tagiskolában helyet, ott is támogatták az elképzelést, így két hónapja elkezdődött a közös munka. Kedd délutánonként közel 20 gyermek vesz részt a sakkszakkörön. A nagy érdeklődés miatt táblákra és készletekre is szükség lett, ezért saját készítésű felszereléseket hoztak létre, kartonpapír, parafadugók felhasználásával vagy épp PET palackok kupakjaiból, sőt még kő-bábuk is születtek. Ezzel párhuzamosan a közösségi portálon is gyűjtésbe kezdtek, és nagyon sok helyről, személytől kaptak sakk-készletet. Többek között a Barcsi Városi Sport Egyesülettől. A sakk szakosztály vezetője Szijártó Attila szerkesztőségünknek elmondta, hogy a BVSE-nél a korábbi években lecserélték a régi műanyag készleteiket szabványos "Staunton 6" típusú fa versenysakk készletekre és a műanyag készleteket most odaadták a szuloki fiataloknak. 10 készlet volt és 7 vászon. Szijártó Attila, mint sakkbíró, a verseny lebonyolítását is felvállalta. Vitt magával sakkórákat is, a sorsolás pedig számítógéppel zajlott, svájci rendszerben. 4 forduló volt, fejenként 10 perc gondolkodási idővel.
dr. Knoll Susanne nagyon elégedett volt a nap sikerével, mint mondta, nem gondolta volna, hogy ekkora lesz az érdeklődés, 20 személy ült a táblák mellé. Délelőtt 14 gyermek, délután 6 felnőtt.
Hengerics József polgármester is örült a kezdeményezésnek, hisz valamikor a faluban is aktív sakkélet zajlott, és annak is, hogy Susanne segítőkre talált. Vidák Adrienn és párja Vidák Attila, a verseny után sportos játékokkal várta a gyerekeket, Horváth István pedig az első helyezettek díjait készítette el, melyeket Dernanecz Zsolt gravírozott.
A sikeren felbuzdulva nem csak a sakk szakkörnek és a képzésnek lesz folytatása, hanem a versenynek is. Egy év múlva, ugyanekkor biztosan.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Jubileumi Koncert - 50 éves a Barcsi Városi Fúvószenekar

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!