Változó igényeket kell kiszolgálni a vízitúrák szervezésénél

Horváth Zoltán a Terasz vendégeként elmondta, hogy évtizedekkel ezelőtt, amikor indult a drávai vízi turizmus, akkor a hosszú túrák voltak a kedveltek, a népszerűbbek, amikor végig mentek Őrtilostól egészen Drávaszabolcsig a vendégek. Akkor ez 1200-1500 fős forgalmat jelentett a Dráván. Vagyis nyáron, kétnaponta, 30-35 fő indult el a vízen lefele. Az emberi igények változásával az egy hetes túrák háttérbe szorultak. Egy-két napot akarnak evezni ma már csak az emberek, ráadásul a legjobb helyen akarnak túrázni, vagy csak a legszebb részeket szeretnék látni. A kényelem is meghatározó, hisz sokan a jobban felszerelt Vízvár, Barcs, és Szentborbás helyek közötti szakaszt választják, elérhető boltokkal. Ma már kétezren is túráznak a szezonban a Dráván, de csak alig 500 fő csorog végig, a többiek inkább 1-2 napos turnusokhoz csatlakoznak.

A Híd Televízió műsorában elhangzott, miután egy teljesen periférián lévő, infrastruktúrával kevésbé rendelkező helyzetről van szó, a következő lépcsőfok mindenképp a fejlesztés. Anno az első az volt, hogy táborhelyek legyenek, az emberek tudják, hogy kitől lehet kenut bérelni, ki szervez utakat, aztán jött a vállalkozók bevonása, szolgáltatók megkeresése. Most a fejlesztés jön, építkezésekkel, megújuló energiaforrásokkal. Jelenleg a pályáztatás időszakát éljük, 2025 végén és 2026-ra azonban már realizálódhatnak a fejlesztések.

Korábban írtuk már, az elmúlt évtizedekben 25-30 kilométerenként alakítottak ki táborhelyeket, kikötési és sátorállítási lehetőséggel, ahol asztal, pad és tisztálkodási lehetőség is kínálkozik. A magas vizek néha ezeket a táborhelyeket lebontják, rongálják, és iszapot pakolnak le rájuk, ezért folyamatos feladat a karbantartásuk. A DNP igazgatóság e táborhelyek megújítására területfejlesztési pályázatot nyújtott be. Azt szeretnék, hogy ahol távolabb van a településektől a táborhely, főként Őrtilos és Vízvár esetében, ott készüljön vizesblokk. Legyen vízvételi hely és zuhanyzási lehetőség. Ez Szentborbáson, Barcson és Drávasztárán adott. Ezen túlmenően esőtől és naptól védő féltetőket is terveznek építeni mindenhova, és sütési-főzési helyeket kialakítani. A frekventáltabb helyeket pedig játszótérrel tervezik gyermekbaráttá tenni. Azért is, mert a kerékpártúra pihenőhelyek és a vízitúra táborhelyek összefonódnak. A működtetés is gazdaságosabb, ha több szegmenst szolgálnak ki.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz - Horváth Gábor

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!