Egy időben két szavazás is lesz júniusban

Sulyok Tamás köztársasági elnök kedden alaptörvényi kötelességének eleget téve kitűzte az Európai Parlament magyarországi képviselőinek választását, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását - olvasható a Sándor-palota honlapján. Az első alkalommal egy időben tartott választásokra 2024. június 9-én kerül sor. 2023. szeptember 1-i adatok szerint Barcs lakossága 10365, ebből választásra jogosult 8627 személy.

A választásokon való részvétel helye és módja elsősorban attól függ, hogy rendelkezik-e valaki magyarországi lakcímmel. A választásokon elsődlegesen a lakcíme szerinti szavazókörben szavazhat az állampolgár. Az egyes választástípusokhoz kapcsolódóan azonban különböző lehetőség nyílik a máshol, másik szavazókörben való szavazásra, akár külföldön is, illetve amennyiben fogyatékossággal él vagy mozgásában korlátozott a választó, akkor segítséget is kérhet. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati választásoknál azonban nincs külképviseleti választási lehetőség.
Barcson pl. 8 egyéni választókerület, 10 szavazókörében várják majd a választópolgárokat és 8 egyéni tagot választanak a képviselő-testületbe, melyben helyet kap még 3 személy a kompenzációs listáról, és a 12. fő, a polgármester lesz. 

 

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – "Benn a bárány, kinn a farkas"

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!