Fontos leleteket várnak a mohácsi újabb tömegsír feltárásától

Több, mint százötven csontváz és számos tárgyi emlék előkerülését várják a Mohácsi Nemzeti Emlékhely IV. számú tömegsírjának nemrég indult feltárása során – közölték a több hónapon át tartó munkálatokat végző szakemberek az MTI érdeklődésére.

 

Bertók Gábor, a Janus Pannonius Múzeum (JPM) igazgatója elmondta: a sátorhelyi emlékhelyen a jelenlegi ismeretek szerint öt tömegsír található, azok közül a kormányzat támogatásával kettő feltárását végzik el. A több mint 300 halottat rejtő III. számú sír feltárásával már korábban végeztek, most pedig a várhatóan legalább százötven ember maradványait tartalmazó IV. számú sírnál kezdődtek ásatások a JPM, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a sátorhelyi emlékhelyet üzemeltető Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) együttműködésével.
Az ütközet 500. évfordulójához kapcsolódó, beruházásokat és kulturális eseményeket is magában foglaló, Mohács 500 elnevezéssel futó projekt csatatérkutatási programjának vezetője felidézte: a 2020-22 között feltárt III. számú tömegsír maradványainak előzetes antropológiai vizsgálati eredményei azt támasztják alá, hogy abba a tömegsírba a csata utáni kivégzés áldozatai kerülhettek, írta a pecsma.hu.
Mint fogalmaznak most elsődleges cél, hogy méltó végtisztességet kapjanak a hős katonák. A feltárt maradványok örök nyugalomra helyezését a csata 500. évfordulójára, 2026. augusztus 29-ére tervezik.  Részletek a pecsma.hu oldalon.
Fotó:librarius.hu

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – "Benn a bárány, kinn a farkas"

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!