Ismét magas a Dráva

Várható dunai és drávai árhullámra figyelmeztettek már napokkal ezelőtt a szakemberek és azóta már tényként kezelhető a magas víz. A Dráván, Barcsnál tegnap 211 cm-t mutatott a vízmérce.
 

Május 14-én nullás volt a víz, majd egy kisebb emelkedés és stagnálás után május 19-én 237 cm ért el a víz.  Igaz utána napokig 100 cm körül mozgott a vízállás, de a hétvégén újra emelkedni kezdett. tegnap este 211 cm-t mértek, a reggel már 218 cm-t. Az előrejelzések szerint újabb enyhe apadás következik, de hatodikára, hetedikére újra 230-237-es eredmények várhatók.
A szombati modellek szerint a Duna szigetközi szakaszán, Nagybajcson másodfok felett, akár a harmadfokot megközelítően tetőzik majd a folyó a hét második felében – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Közölték azt is, hogy több kisebb folyón is jelentős vízszintemelkedés várható, árhullámok vonulnak le a következő napokban a Rábán, a Dráván és a Tarnán is. A jelentős helyi csapadék és az ezzel összefüggő bizonytalanság miatt a helyzet gyorsan változhat. A vízügyes szakemberek – ahol szükséges – már most fokozott figyelőszolgálatot látnak el – írták a közleményben. A vízügy vízjelző szolgálatának szakemberei naponta több modellfuttatással figyelik a változásokat. Amennyiben a szombati előrejelzés beválik, várhatóan a hét elején megkezdődhet az Országos Műszaki Irányító Törzs munkája és eldől, hogy a vízügy szakembereinek hol lesz szükségük műszaki segítségre. 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – "Benn a bárány, kinn a farkas"

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!