Lesz hal a karácsonyi menükhöz

Az időjárás idén sem könnyítette meg a hazai haltermelő gazdaságok dolgát, az aszály okozta nehézségek ellenére azonban idén is bőven jut majd kiváló minőségű magyar hal a karácsonyi kínálatba. A tógazdaságok emellett a horgászati célú haltelepítésére is jelentős mennyiséget különítettek el – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), valamint a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) által tartott közös sajtótájékoztatón.

 

A hazai fogyasztók a 2024-es karácsonyi menü alapanyagát is kiváló minőségű magyar halak közül válogatva vásárolhatják meg. A legtöbben pontyot keresnek, a magyarok körében közkedvelt halfaj a busa és az amur is, a szálkától ódzkodó fogyasztók pedig előszeretettel választják a szürkeharcsát, az afrikai harcsát és a süllőt. Az elmúlt években megfigyelt trend várhatóan az idén is megjelenik majd: míg az idősebb generáció inkább az élő halat keresi, a fiatalok az egyre magasabb feldolgozottsági szintű termékeket részesítik előnyben, olvasható a kapos.hu oldalon is.

A hazai halgazdaságok a karácsonyi időszakban értékesítik a megtermelt étkezési célú hal 55-60 százalékát. Ugyanakkor nem csak étkezési célra nevelnek halat, a termelési ciklus megkezdésekor minden esetben figyelembe veszik a horgászok igényeit is. Az éves megtermelt mennyiség mintegy 40 százalékát a horgászati célú hal előállítására kötik le a haltermelők.
fotó: NAK/Lévai Zsolt

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gróf Széchényi Ferenc leszármazottja a HÍD Televízióban

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!