Nőtt a vasúti átjárós balesetek száma

Újabb elemekkel bővíti a két éve indított, „Érj haza biztonságban” vasútbiztonsági kampányát a MÁV. Härtlein Károlynak, a BME Fizikai Intézet mesteroktatójának a közreműködésével SÍN-TÉR címmel ismeretterjesztő filmekben hívja fel a figyelmet a szabálykövető közlekedés fontosságára. Ezentúl sajtótájékoztatót is tartottak Balatonlellén a vasúti átjárókban történő balesetek számának csökkentése érdekében.
 

 

Nem véletlen a helyszín, hisz nyáron, megnövekszik a forgalom a Balaton térségében és a szünidejüket töltő gyerekek is gyakrabban vesznek részt a közlekedésben. A megnövekedett autósforgalom jelentősen növeli a Balatonnál a balesetek kialakulásának esélyét.  A MÁV-START műszaki és üzemeltetési vezérigazgató-helyettese csütörtökön, Balatonlellén közölte, Magyarországon az idén eddig 36 baleset történt a vasúti átjárókban, 30 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. A június is "fekete héttel" zárult: öt baleset történt, az egyik három halálos áldozatot követelt. Kormányos László  emlékeztetett arra, hogy a MÁV 2022-ben indította el Érj haza biztonságban! kampányát a vasúti átjárókban történő balesetek számának csökkentésére, ennek jegyében a Balatonnál és a Velencei-tónál is bemutatják a vasúti közlekedés kockázatait, felhívják a figyelmet a biztonságos közlekedésre, és arra, hogyan viselkedjünk a vasútállomásokon.
Hangsúlyozta: a KRESZ betartásával, körültekintő közlekedéssel megelőzhetők a vasúti balesetek. Piros jelzés esetén semmiképp, semmilyen eszközzel nem szabad áthaladni a vasúti átjárón, de szabad jelzésnél is érdemes, elővigyázatosságból körbe nézni. További javaslatként hangzott el, hogy vasúti területeken ne használjunk mobiltelefont, fülhallgatót, a strandkellékek szállításánál pedig ügyelni kell arra, hogy azok ne akadályozzák a kilátást, tájékozódást.
Sajnos sok esetben éri „támadás” a vasúti járműveket, dolgozókat. A balesetveszély elkerülése érdekében tilos vasúti járműre felmászni, felsővezeték közelébe kerülni, tárgyakat a vonat elé helyezni, a járműveket megdobálni, mert tragédiába torkollhat - mondta a vezérigazgató-helyettes, hozzátéve, hogy a társaság minden ilyen esetben feljelentést tesz.
Fotó: MTI/Katona Tibor

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Jubileumi Koncert - 50 éves a Barcsi Városi Fúvószenekar

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!