A pécsi szobrászat meghatározó alakjai mutatkoznak be Balatonfüreden

2024. május 4-én nyílik meg a szobrászokból álló pécsi Bázis alkotócsoport kiállítása a balatonfüredi Zsdrál Art Galériában. A műtárgy.com bemutatja a csoport tevékenységeit, legfőbb célkitűzéseit, illetve alapító tagjait.

„A kortárs szobrászatnak – a többi művészeti ághoz hasonlóan - aktuális problémákon kell gondolkodni. Ezeket a problémákat nem a Sissi-szobrok fogják megoldani, nem is a történelmi emlékművek, mert ezek vagy esztétizálnak, vagy hamisítanak, vagy üres selfie hátteret adnak, de mindenképpen átvernek. Mert nem kortárs ügyek. A szobrászat feladata a kortárs ügyekkel való foglalkozás.” - fogalmaz az Újművészet márciusi-áprilisi számában megjelent, Jankó Juditnak adott interjúban Pál Zoltán, akinek közbenjárásával 2001-ben megalakulhatott a Bázis.

A Bázis tevékenysége nem korlátozódik a műterem falai közé. Rendszeresen szerveznek kiállításokat Pécsett és más városokban is, melyek lehetőséget adnak a tagok számára, hogy bemutassák alkotásaikat a nagyközönségnek. Emellett egyes tagok aktívan részt vesznek nemzetközi szimpóziumokon és művésztelepeken is, bővítve kapcsolataikat a nemzetközi szobrászközösséggel. A 2024. május 4-én nyíló kiállításuk kiváló alkalom lesz arra, hogy megismerjük a Bázis művészeinek munkáit és betekintést nyerjünk a pécsi szobrászat pezsgő világába. Getto József egy kültéren is elhelyezhető, pécsi hagyományokra építő műalkotással fog szerepelni a tárlaton. Miklya Gábor a korábbi sorozataiból mutat majd be darabokat.

A tárlaton kiállító művészek: Fleisz Tamás, Getto József, Kincses Előd, Kiss Andor, Kotormán Norbert, Kuti László, Lukács József, Menyhárt Marcell, Miklya Gábor, Nyári Flóra, Nyári Zsolt, Orosz Klára, Palatinus Dóra, Pál Zoltán, Rezsonya Katalin, Rigó István, Sápi Márton, Sárkány Balázs, Udvari Boglárka

A kiállítás megnyitóeseménye május 4-én 18:00-kor kezdődik a balatonfüredi Zsdrál Art Galériában. Megnyitóbeszédet mond Parti Nagy Lajos költő, drámaíró. 

Források: Újművészet, Zsdrál Art Galéria

Címlapkép: A balatonfüredi Zsdrál Art Galéria belső tere

Címlapkép forrása: kultúra.hu

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Ének, zene, tánc, grafika és kézművesség egy helyen

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!