Várról várra a Mecsekben

Nem csak a mediterrán város, Pécs, pompás helyei, hanem az elbűvölő Mecsek egyes részei is csábítóak a turistáknak. A funzin.hu most a túrák során bejárható várakat szedte sorra, melyek a kijelölt útvonalakon télen-nyáron elérhetők.

A legendákkal átszőtt, Máré-vár ma is igazi kincsként emelkedik ki a Mecsek északi vonulatai közül. Bár a téli nyitvatartás idején csak előre bejelentkezett csoportok tekinthetik meg a restaurált várat és kiállításait, a Vár-völgy 5,6 km hosszú kalandos, családi körtúráját ekkor sem érdemes kihagyni. 
Vékényből indulva érhető el a Csepegő-árok bejárata és egy varázslatos szurdoktúra vezet innét a Szászvári várkastélyig.
A Mecseknádasd fölé magasodó egykori várnak már csak romjai láthatók, akárcsak az innét 3 km-re található Réka-várnak, no és az Óbányai-völgy is megcsodálható erre járva.
A Nyugat-Mecsek lankáin fedezhető fel a Jakab-hegy Babás-szerköveinek csoportja, majd a Sasfészek sziklalépcsőn haladva még napjainkban is kivehetjük a vaskorban épült, a maga idejében Közép-Kelet-Európa legnagyobb földvárának sáncait. A leírások szerint a Mecsek legszebb völgyei vezetnek el Kantavár romjaihoz, a Dömör-kapu felett, a Hideg-és Lámpás-völgyet elhagyva. A Meleg-mányi-völgyben pedig mésztufagátakat, lépcsőket, vízeséseket, apró tavacskákat fedezhetnek fel a túrázók, a Petnyák-völgyben pedig, az Ágnes-vízesést.
Fotó: Györkő Zsombor

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Jubileumi Koncert - 50 éves a Barcsi Városi Fúvószenekar

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!