Több kullancsra kell számítani idén, mint az előző években

Az elmúlt évekhez képest sokkal több kullancsra kell számítani idén, zöldövezetekben mindenhol és minden körülmény között jelen vannak ezek a vérszívó ektoparazita állatok. Sőt több új faj is megjelent Magyarországon, írta a sokszinuvidek.hu

Mi is beszámoltunk róla korábban, hogy ebben az évben nagyobb kullancsveszély fenyeget. Dr. Kurucz Kornélia, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa szerkesztőségünk vendégeként beszélt arról, hogy a kullancsok egymást követő fejlődési stádiumukban egyre nagyobb gazdaállatot keresnek, pl. vagy madarakat, vagy emlősöket, de mindegyik veszélyes az emberre, és potenciálisan bármelyik hordozhat minket is megbetegítő kórokozókat.
A nyugat.hu beszámolójában friss adatok szerepelnek. Június közepén négy encephalitis infectiosa diagnózis jutott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tudomására, a járványügyi főosztály heti jelentése szerint a négyből három esetben kullancs okozta a megbetegedést. A legfrissebb összegzés szerint egy ilyen eset fordult elő Fejér, egy Veszprém, egy pedig Vas megyében június 10. és 16. között. Vas megyében egy 37 éves nő a beteg. A kullancs-encephalitis a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, ami a legritkább, de az egyik legsúlyosabb a kullancsok által terjesztett fertőzések közül.
Az előző héten hat ilyen megbetegedést számoltak az országban, akkor Fejér megye mellett Győr-Moson- Sopron és Zala területéről is volt beteg – vagyis már a Dunántúl nagy része érintett.

Riasztóspray nélkül ne induljunk el kirándulni, mivel csak a kémiai szerek nyújtanak megfelelő védelmet a kullancsokkal szemben. Jó, ha van a táskánkban kullancseltávolító kanál is, mert ez az egyetlen olyan eszköz, amivel fertőzésveszélymentesen lehet eltüntetni a kullancsokat.
Fotó:PIXABAY

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Jubileumi Koncert - 50 éves a Barcsi Városi Fúvószenekar

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!