Vezetett séták és közlekedésiközpont-bejárás Somogyban

Vezetett városnéző sétákra, közlekedési központ és emlékház bejárására invitálják a látogatókat a hétvégi kulturális örökség napjain Somogy vármegyében.

A programsorozat honlapján olvasható információk szerint Kaposváron Építők, építtetők, építmények címmel indul belvárosi séta. A szombaton 10 órakor kezdődő program olyan jelentős kaposvári építőmesterekre, mérnökökre fókuszál, mint Baumöhl Leó, Horváth Andor, Kappéter István és Pozsonyi Imre. A másfél órásra tervezett sétán Szabó Tamás helytörténész számos várostörténeti érdekességet, kulisszatitkot oszt meg az érdeklődőkkel - jelezték.
Bejárásokat tartanak a somogyi vármegyeszékhely tömegközlekedési csomópontjának épületeiben szombaton 10 és 16 óra között.

Az érdeklődők megtudhatják, milyen igények, elvárások hívták életre az intermodális közlekedési központ tervezését és megvalósítását, láthatják az utasforgalmi területeket, a gyalogos-kerékpáros híd kapcsolatát a csomóponttal, megismerhetik továbbá a MÁV állomásépületének és felújításának történetét, a város fejlődésében játszott szerepét - tették hozzá.

A kapostüskevári MÁV megállóhelyen várja a látogatókat a Vasúti Emlékmúzeum, amelynek vasúttörténeti kiállítását szombaton és vasárnap 15 és 17 óra között lehet látogatni a kulturális örökség napjai keretében.

A múzeum vasúti relikviái között látható egy korabeli MÁV-főnökségi kézihajtány, és egyebek mellett egy 1:87-es terepasztal is - jegyezték meg.
Siófokon a világhírű operettkomponistáról, Kálmán Imréről elnevezett emlékház is bekapcsolódott a kulturális örökség napjai országos programsorozatába.
Az épületben berendezett állandó tárlat a városban született és 9 éves koráig ott élt zeneszerző életét, munkásságát mutatja be saját tárgyain és dokumentumokon, fényképeken keresztül. 
A kiállítás felnőtteknek szervezett ingyenes tárlatvezetéssel tekinthető meg pénteken 11 órától, az épület szombaton 10 és 14 óra között fogadja a látogatókat.
A Balaton-parti település központjában városnéző séta indul Siófok legnevezetesebb épületeihez kapcsolódóan szombaton 14 órától a Kálmán Imre Emlékháztól.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz - Horváth Gábor

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!