Ismét nagy sikerrel zárult az Erdők hete program Barcson

A barcsi erdész képzésben résztvevők és az erdész tagozat ismét kitett magáért. Az Erdők hete programsorozathoz kapcsolódva évtizedek óta az egyik legnépszerűbb, leglátogatottabb, legszervezettebb bejárásokat és ismertetőket szervezik a KSZC Dráva Völgye Technikum és Gimnázium pedagógusai és hallgatói a szakemberek szerint. Az idei évben 21 állomáson szerezhettek ismereteket a látogatók.
 

A növény és állatfajok ismertetése és bemutatása mellett részt vettek a látogatók fűrészelésen, rönkmozgatáson, kipróbálták a lyukfúrást, volt fegyverbemutató, a madáretetés fontosságát is megtanulták, láttak különböző odukat, etetőket, megmutatták nekik, hogy zajlik a szaporítás, a csemetenevelés, de íjászkodtak is. Volt olyan állomás is, ahol az erdei mellékhaszon védelem volt a téma, vagyis az erdőben található, nem faalapú hasznosítható termékek. Itt elsődleges a gyógynövény, és az ehető gombák sokasága, de a csiga és a mohaszedés is idetartozik. Betekintettek egy méhészeti részlegbe is, ahol ugyan méhekkel nem, de méz elvételét szolgáló eszközökkel találkozhattak, no, és a preparáló szakkör tevékenységével is ismerkedtek.

Boa Tamás, igazgatóhelyettes azt is elmondta szerkesztőségünknek, hogy ebben az évben a hagyományos standok mellett újdonsággal is készültek, ez a szőrmés és tollas kártevők befogását célzó különböző csapdák bemutatása volt. Ezt a témát nem nagyon szeretik az emberek, viszont a ragadozók számának növekedésével egyre fontosabb erről is beszélni, mondta a tanár úr.
A két nap sikere kapcsán megfogalmazta, hogy ez egy igazi csapatmunkának köszönhető. Ebben szerepet játszik a fenntartó, szerepet játszanak a partnerek, mint a Duna Dráva Nemzeti Park, az Országos Erdészeti Egyesület vagy a SEFAG Zrt. No, és a DVK diákjai, az erdészhallgatók. A tagozat minden évfolyama dolgozik ilyenkor. Feladatuk volt a diákcsoportok kísérése, illetve az állomásokon a látnivalók ismertetése, egyes gyakorlati munkák (pl. motorfűrészelés) bemutatása, egyéb tevékenységek (lövészet, íjászat, stb.) irányítása és segítése. Ezek során az erdész tanulók tapasztalatokat szereztek arról, hogy hogyan tudják a tudásukat átadni, fejlődött a kommunikációs képességük, gyakorolták a csapatmunkát és a szervezési feladatokat.
Az oktatási intézmény úgy fogalmazott a közösségi portálon, hogy a „Középrigóci erdészeti oktatóbázisunkon két napon keresztül közel 1300 vendéget fogadtunk, köztük általános iskolásokat, óvodásokat, és idén először a Barcsi Szociális Központ időseit is. A diákcsoportok a régió több iskolájából, Barcsról, Nagyatádról, Csokonyavisontáról és más településekről érkeztek, az utazást pedig a SEFAG ZRT és az Országos Erdészeti Egyesület támogatásával biztosítottuk. Szintén az OEE támogatása jóvoltából zsíroskenyérrel és teával vártuk a látogatókat.”

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Jubileumi Koncert - 50 éves a Barcsi Városi Fúvószenekar

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!