A barcsi vendéglátósok is készülnek a Libanapra

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. Barcson is évek óta hagyomány szerint több étteremben is különleges ajánlatottak várják az érdeklődőket, zenés est, Márton napi menüsor és újborok várják az ínyenceket.

Novemberben már le lehet vágni a hízott libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. A barcsi vendéglátósok kínálatában szerepel többek között libaleves libamájgombóccal és lúdgégetésztával, omlós libacomb aszaltszilvás lilakáposztával és sütőtökös burgonyával. Az összeállításokban évről évre komoly munka van, hiszen egyrészt a menü adott, liba és esetenként alternatívaként kacsából készült ételeket kell felhasználni, így adott anyaggal kell dolgozni. Másrészt kihívás, hiszen így minden évben lehet valami kis újdonsággal feldobni a menüsort. A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A bor és a liba néha össze is kapcsolódott, német nyelvterületen a 12. században a Márton-napi ludat „szüreti vagy préslibának” is nevezték. A barcsi éttermek is ügyeltek a megfelelő párosításra, a Márton napi menüsort kínáló éttermek között többen is vezetett újborkostolóval várják vendégeiket, a megfelelő hangulatról pedig élő zenével gondoskodnak.

fotó: steetkitchen.hu

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Jubileumi Koncert - 50 éves a Barcsi Városi Fúvószenekar

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!