Mikor jó a töltött káposzta?

Töltött káposzta

Bármikor. Mindenekelőtt, ha nagy mennyiségben, legalább 30 literes lábosban, jóféle disznóöléses húsokból, ízes kolbászhúsból és házilag eltett hordós savanyú káposztából készül.

Természetesen nélkülözhetetlen a jó ízlelés, és a főzés iránti kedvtelés - meg Szantner Pétertől, aki csapatával közösen készítette el ezt a nem mindennapi látványt is nyújtó étket.

A hozzávalókat 4-8 személyre szólóan adjuk közre, ám valószínűbb, hogy éppen csak négy személyre lesz elég, hiszen olyan finom.

Hozzávalók:

- 1 kg kész kolbászhús, vagy sertés darált hús /lapockából ajánlott/

- 40 dkg rizs /szárazon/

- 2 kg savanyú szálas káposzta

- 4 gerezd fokhagyma

- 2 egész tojás

- 1 üveg házi eltevésű paradicsomlé /kb.0,75 l/ vagy olasz sűrített paradicsomlé

- 2 kiskanál őrölt csemege pirospaprika /ha darált húsból készül/

- őrölt fekete bors, kevés majoránna, só /ízlés szerint/

- 1 db kis nyers sertéscsülök kicsontozva, darabolva /a csontját is tegyük bele/

- 40 dkg szeletelt füstölt sertéshús /oldalas, vagy tarja/

Elkészítés:

A lábost kikenjük kevés sertészsírral, ráteszünk egy réteg – előtte kiöblitjük, ha túl savanyúnak találtuk – szálas káposztát, erre teszünk 2 – 3 szelet füstölt húst, és a csülök felét, majd ismét egy réteg szálas káposztát. Rátesszük a húsok másik részét, majd ismét szálas káposztával fedjük.

Kevés vizet öntünk rá, majd fedő alatt forrástól számítva - kb. 40 percet – előfőzzük.

A kész kolbászhúsból kis gombócokat, praktikusan hengeres töltelékeket formázunk. Ha darált húsból készítjük, a húst a rizzsel, fűszerekkel, tojásokkal jól átkeverjük, s töltelékeket készítünk.

 A felső káposzta rétegre elhelyezzük – lehetőleg egymás mellé – a kézzel formázott hústöltelékeket.

Egyenletesen ráöntjük a paradicsomlét, és fedő alatt keverés nélkül készre főzzük. Vigyázzunk, annyi folyadék legyen rajt, hogy ne süljön le az alsó rétege!

S, hogy érdemes-e ezek alapján elkészíteni otthon is a töltött káposztát? Minden bizonnyal hiszen az ebből a receptből készült étel 1. helyezést ért el és díszserleggel jutalmazták a 2014.évi Darányi Böllérfesztiválon.

Jó étvágyat hozzá! És ne feledjék, hamarosan indul játékunk. Ehhez viszont figyelni kell facebook oldalunkat is!

/P.R./

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gróf Széchényi Ferenc leszármazottja a HÍD Televízióban

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!